Suffolk

075

Vi håller ca 30 suffolk tackor i dagsläget och några baggar. Vi riksmönstrar alltid några baggar varje år. Sista åren har vi köpt baggar på auktionen i Linköping, Bohuslamms Porse och Frasta 1302. Iår så har jag behållit en toppfin egen bagge och så har vi för första gången seminerat. Vi importerade semin från Essie Suffolk i Scotland. Resultatet på semin blev 10 födda lamm på 5 tackor. I år behöll vi ganska många egna baggar för betäckning bla 16323 här nedan.

 

suffolklamm
Några Suffolklamm från 2015.

 

 

15237
frasta

Frasta

Suffolk kommer från England och är känd sedan 1810. Rasen har uppkommit genom korsning mellan Norfolk Horntackor och Soultdownbaggar. Då hette de Soutdown Norfolks och kallades lokalt för ”Black face”. Suffolk blev snabbt populär i större delar av världen tack vare sina goda kött egenskaper. Soffolknses som rätt tålig i alla klimat.  I Sverige finns det ca 1000 tackor.

Rasen är vit med glänsande svart huvud, svarta ben och en lång ullig svans. Öronen är typiska stora och hängande med uppböjd spets. Det finns även White Suffolk som är helt vit men i övrikt likadan. Baggen väger upp till 150 kg och tackan mellan 75-110 kg. I Tyskland finns Suffolk baggar med vikter upp till 200 kg och mer. Rasens utseende och storlek varierar mycket mellan de olika länderna i världen.

Suffolk är mycket eftertraktad som faderras. Lammen är snabbväxnde och ger en utmärkt slaktkropp.
Utmärkande är dess förmåga att ge höga slaktvikter utan fett. Svensk suffolk har något lägre fertilitet än vissa andra raser. Enligt elitlamm (år 2007) så fick de 1,79 födda lamm/tacka. Soffolk har högt näringsbehov och är därför ej lämpliga på magra naturbeten.
Ullen från tackan väger mellan 2.25 och 3.6 kg. Stapellängden varierar mellan 5-8.75 cm.